Batman: A rém álarca (Batman: Mask of the Phantasm) - 1993

2011-12-15 23:15:00 - slawter

"Nem biztos, hogy ő azt akarta. A vérbosszú elhomályosítja az elmét, Bruce. Mindig féltem, hogy egyszer azzá válik, ami ellen harcol. Minden éjjel a szakadék szélén járt, de sohasem zuhant bele, hála Istennek."

 Egy titokzatos igazságosztó ítélkezik Gotham gonosztevői felett, nem ismerve kegyelmet. A maszkos hóhér tetteit Batmanre keni a sajtó és pár befolyásos ember, azonban a Denevérember haladéktalanul nyomozni kezd az idegen után, hogy tisztára mossa nevét és megállítsa a vérfürdőt. Csakhogy közben feltűnik Bruce Wayne régi szerelme, Andrea Beaumon, aki mély sebeket szakít fel a férf szívében.

 Javában folyt a Batman: A rajzfilmsorozat diadalmenete a televíziók képernyőjén, amikor Eric Radomski és Bruce W. Timm elhatározta, hogy elkészítik az első egészestés animációs mozit. Hasonlóan  húsz percnyi játékidővel megáldott elődeihez a Batman: A rém álarca egy sötét, borús hangulatú alkotás, amely elsősorban az idősebb korosztálynak szól. A történet végig két vonalon fut, a jelen nehézségei mellett megismerjük Bruce Wayne múltjának egy részét, amikor úgy nézett ki, hogy imádott kedveséért még jelmezét is képes lenne szögre akasztani. Bepillantást nyerünk Batman első próbálkozásaiba, látjuk első találkozását alvilági ellenfeleivel, továbbá még Jokert is megcsodálhatjuk, smink nélkül.
 Természetesen a központi rész a "rém" és Batman hajszája körül mozog, így egy nagyon jól kidolgozott nyomozós szál is belekerült a cselekménybe, ami remek feszültséggel és izgalommal teljes alapot ad a műnek. Különösen azért, mert Joker jó szokásához híven jól beleköp abba a bizonyos levesbe. Az őrült pszichopata roppant mód feldobja a filmet, ami elsősorban Mark Hamill-nek köszönhető, aki újfent tökéletesen keltette életre a világ egyik leghíresebb gonosztevőjét, hogy az kacagva káoszt szórjon zűrzavart és káoszt maga köré, nem riadva vissza semmitől.
 Szót kell ejteni még a csodálatos kidolgozásról, amivel mű büszkélkedhet. A zene borzongatóan jól eltalált dallamokkal varázsolja el hallószerveinket, míg a látvány egyszerűen káprázatos. A harmincas évek stílusát idéző képi világ remekül idomul a történethez, az egész város élettel teli és mozgalmas, a karakterek szinte hús-vér szereplőkké válnak a színeket parádésan alkalmazó háttér előtt.
 Batman: A rém álarca kiválóan szolgálja ki a képregény-rajongók igényeit, de felejthetetlen élményt kéeps nyújtani a Denevérembert csak felszínesen ismert közönségnek is, ami elsősorban a remek karakter-kidolgozásoknak és a fantasztikus visszaemlékezős részeknek köszönhető. Így nem meglepő, hogy bár számos animációs film készült a világ talán leghíresebb igazságtevőjének főszereplésével, egy sem volt képes túlszárnyalni a Eric Radomski és Bruce W. Timm kult-moziját.

 

Kommentek száma: 3Címkék: krimi, 1993, Batman: Mask of the Phantasm, Batman: A rém álarca, Batman, Bruce Wayne, Eric Radomski, Bruce W. Timm, Kevin Conroy, Joker, Mark Hamill

Webring:

Kommentek

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

(0/10)

Mrodo (2012-10-31 16:34:49)
...válasz slawter 2. kommentre:
Talán a legjobb Batman rajzfilm.
Egyértelműen a legjobb.
3

Jack Bauer (10/10)

slawter (2012-10-28 17:47:20) Minden nap egy jó film
...válasz Mrodo 1. kommentre:
Állati jó film,imádom!
Talán a legjobb Batman rajzfilm.
2

(0/10)

Mrodo (2012-09-26 15:38:33)
Állati jó film,imádom!
1

RSS

Bemutatkozás

Üdvözöllek a Minden nap egy jó film-en! Manapság jól meg kell gondolnia az embernek, hogy mire áldoz értékes szabadidejéből. A mai felgyorsult világban egyre több és több olyan alkotás születik - legyen szó bármely művészeti ágról -, ami még annyit sem ér, hogy pillantásunkat rávessük. Jelen blog a filmek világából segít kiválasztani azon darabokat, amelyek abszolút megérdemlik a figyelmet, messze kitűnnek a tömegből, és nem egyszer klasszikusokként tartatnak számon. Minden nap egy-egy új gyöngyszem kerül terítékre, képpel vagy trailerrel és egy rövid véleménnyel, leírással. Kellemes nézelődést és jó filmezést!

Elérhetőség

E-mail cím: mn1jf@freemail.hu

Facebook

Sziasztok! Aki szeretné, hogy a facebook-ra kitett cikkek infók eljussanak hozzá az oldallal kapcsolatban (új cikkek...), az kérem csinálja ezt meg. A tetszik (Like) gomb mellett található kis fogaskerékre kell kattintani, majd a “Hozzáadás egy érdeklődési kör listákhoz” (Add to interest list) résznél kiválasztani a Minden nap egy jó filmet. Erre azért van szükség, mert a Facebook korlátozza a hírfolyamot, és nem mindenkihez jutnak el a kitett dolgok. Előre is köszönöm Nektek!

Amiről beszélnek

hahakocka - Kijön hát! 1 hónapon belül elvileg. A hobbit: Váratlan utazás - Kritika (2013-10-01 22:17:43)
slawter - Alapjaiban veve inkabb drama, csakhogy minden megvan benne, ami egy müveszien jo horrorhoz kell...  Kamerales (Peeping Tom) - 1960 (2013-04-03 11:04:27)
Welmyr - Érdekes filmnek tűnik. Bár jómagam nem rajongok túlzottan a horror és thriller darabjaiért. De...  Kamerales (Peeping Tom) - 1960 (2013-04-01 21:06:49)
gregorpgm - Aha, értem. Hát mindenképp be kell iktatnom...  4DX - A mozi még sose kelt ennyire életre! (2013-03-23 10:53:30)
slawter - A 3D sokkal szebb benne, mint egy Cinema Cityben. Voltaképp az már nevezhető rendes 3D-nek. Meg...  4DX - A mozi még sose kelt ennyire életre! (2013-03-23 09:53:49)

Szavazás

Néztél horror Halloweenkor?

Hirdetés